Tropheus

 

 

 

Tropheus (tropheus slægten tæller adskillige arter feks. T. Duboisi, T. Moori, T. sp. Black, T. sp. Red T. brichradi osv.) Da der ikke er nævneværdig forskel i hvorledes de bør fodres og holdes er de her beskrevet under et.

I naturen lever Tropheus arterne i de øvre vandlag på klippekysten hvor der er riglige mængder af alger til rådighed, nogle af de lidt mere aggresive Tropheus typer lever nogle meter hørere end de mindre aggresive typer der trykkes dybere ned hvor algemængden naturligvis er reduceret. Hovedparten af føden består af alger som den napper ad klipperne, man mener at Tropheus fortrækker at nappe alger hvor Petrochromis har været forbi og fjerne alt løst materiale først, Tropheus typerne bruger en stor del af tiden på fødesøgning.

I akvariet: Under akvaristiske forhold er der ingen gyldne regler om ”den ideelle måde” at holde Tropheus på – dog er det nærmest religion for Tropheus elskere om de skal holdes i stor flok, mindre flok men der er bred enighed om at de trives bedst i flok og om at de bør holdes i et akvarie med god cirkulation og kraftig belysning således at der kan dannes alger som kan bidrage til at holde deres til tider sarte tarm i orden. Der er også mange forskellige råd at finde hos Tropheus folket omkring fodring, nogle sværger til kun at bruge tørfoder, nogle kun 1 gang dagligt, nogle mange gange dagligt (for at holde tarmen i gang). Nogle bruger ligeledes at give fodertilskud i form af feks. sorte myg, lidt cyclops eller lign. – dette er ikke anbefalelses værdigt medmindre du har et særdeles indgående kendskab til Tropheus og lige så vigtigt, fodring med de forskellige former af foder emner. En del Tropheus folk laver deres egen ”reje mix” – der dog nok burde blive kaldet ærte mix, da det heller ikke er hensigstmæssigt at putte ret mange procent rejer i en sådan blanding. Men hvor om alting er kan Tropheus være en anelse problematiske at have med at gøre for den uerfarene akvarist, en stresset situation kan nemt resultere i bugvattersot hos Tropheus. Er akvariet dekoreret med mange sten kan syge individer nemt gemme sig og så risikerer man spredning af sygdom, det vigtigste i Tropheus hold er at fiskene ikke bliver stressede af feks. forkert lysindfald, forkert eller manglende dekoration, dårlig vandkvalitet, meget uro i flokken osv. osv. igen ting der understreger at det kan risikere at blive problematisk for nybegynderen. Men hvis man har godt styr på disse ting er der garanteret god underholdning og fart over feltet med disse farvestrålende fisk.

Akvarie størrelse:

Et Tropheus akvarie bør efter vores overbevisning ikke være mindre end 325 ltr. for en lille flok, eller 500 – 600 ltr. for en større flok. Nogle holder feks. 30 voksne fisk i et 500 ltr. uden nævneværdig dekoration (kun med opdræt for øje), men vil man se lidt mere adfærd feks. alge græsning, yngel pleje etc. bør man dekorere akvariet med 50 – 60 % sten, og holde feks. 3 hanner og 7-9 hunner. Igen er det nærmest religion for Tropheus elskere ang. hvad der fungerer bedst. Man kan med fordel erhverve sig en flok unger eller ungfisk da hierarkiet således vil blive sat i et tidligt stadie og holde balladen på et lidt lavere stadie.

Anvendelige føde emner: Vegetabilske flager, ærte mix (eller spinat mix), naturligt forkomne alger.