Paracyprichromis brieni

 

 

I naturen:

Arten lever mellem klipper i klippekyst områder. Den er mellem 10 og 25 meters dybd. P. brieni ynder at opholde sig mellem klipperne hvor der ikke kommer ret meget lys ind på samme vis som P. nigripinnis. Denne art følger som regel underlaget med maven mod dette hvilket betyder at den kan ses svømme med maven op og ryggen nedad hvis den bevæger sig på undersiden at en stor sten. Den ernærer sig af zoo plankton som den opfanger ved at skyde den fleksible mund ud. Arten er hunlig mundruger.

 

I akvariet:

Under akvaristiske forhold er P. brieni - også kaldet velifer - en nem ciklide at holde. Den trives fint i en mindre flok og vil gerne have (mindst) et mørkt sted i akvariet hvor den rigtig kan vise sine farver. Den kan gå med alle andre arter der ikke er så store at de kan æde den og er nok en af de mest fleksible arter fra Tanganyika søen hvad sammensætning angår. Arten føler sig mest tryg når der er en del sten tilstede i akvariet, om der er grus eller sand er mindre væsentligt – det bør man tilpasse efter akvariets andre beboere.

 

Anvendelige fødeemner:

Artemia, daphnia, cyclops, bosmider, flager.

 

Akvarie størrelse (vejledende, kan variere fra fisk til fisk):

 

Arten holdes som sagt bedst i en mindre flok – gerne 6 – 8 stk. Ungfisk kan fint trives i akvarie størrelser startende ved 128 ltr. – men fuldt udvoksede individer bør have min. 250 ltr. til rådighed. Som ved en del andre cyps. Kan størrelsen nemt snyde, og hannerne kan være mere aggresive og kræve større territorier end deres størrelse ligger op til, dette bør man være opmærksom på og tage højde for.