Opthalmotilapia boops "Nkondwe"

 

 

 

 

I naturen:

I Tanganyika søen lever denne smukke ”langfinne” i den øverste del af klippekyst zonen hvor den ernærer sig af det næringsrige aufwuchs som den går og napper af klipperne. Hannerne forsvarer ivrigt en stor flad sten på hvilken selve legen foregår. Hunnerne svømmer rundt i større flokke i de øvre vandlag dvs. højere end hannerne. Arten er hunlig mundruger og lever som sagt i de øverste meter af vandmasserne.

Denne variant der fanges ved Nkondwe skiller sig ud fra de resterende geografiske farve varianter på den måde at den har det smukkeste blå/hvide mønster ned over den ellers lidt kedelige brun/sorte krop, dette gør den særdeles attraktiv for ”featherfinn” akvarister verden over.

 

I akvariet:

Under akvaristiske forhold kan O. boops være lidt af en udfordring, man kan være heldig af få en flok som går fint sammen uden de store aggressioner, men man kan også være uheldig og få fat på en han der er meget aggressiv. Har man en aggressiv han er det vigtigt at man dekorerer akvariet på en sådan måde at hunnerne (og andre hanner) har mulighed for flugt. Det kan gøres ved hjælp at nogle store hammerslåede cryptocryner samt en del større sten der kan danne huler eller flugtveje. Jeg har også set O. boops holdt som flok i et større akvarium helt uden dekoration, dette fungerede fint, men fjerner nok lidt af ”hele adfærds pakken”.

 

Anvendelige fødeemner:

Artemia (med måde, altså kun lidt og ikke dagligt), daphnia, cyclops, grønne flager.

 

 

Akvarie størrelse (vejledende, kan variere fra fisk til fisk):

Efter vores erfaring fungerer arten bedst i flok i de fleste tilfælde - gerne 12 stk. eller flere. Har man en harmonisk flok kan et 325 ltr. godt gå, men jo mere plads man tilbyder arten, jo mere vil man også få at se af hannens territoriale adfærd som er noget af det smukkeste. Arten kan holdes som par eller feks. 1,2 eller 1,3 men her er det utroligt vigtigt at sørge for de før omtalte flugtveje. Et akvarie under 325 ltr. er for risikabelt efter vores erfaring. Sørg for de omtalte flugtveje, og for sand i bunden samt godt med sten/klipper, så vil du få fint udbytte af denne skønne ciklide som nok er en af de smukkeste Opthalmotilapia overhovedet.