Limnochromis staneri

 

 

I naturen:

I Tanganyika søens dyb lever denne store smukke ciklide. Arten er af Evert van Ammelroy observeret på dybder omkring 45 – 50 meter hvor den lever på/over mudderbunden, det er sandsynligt at den lever dybere endnu. Mudder bunden findes også i nogle tilfælde på lavere vand hvor floder løber ud i søen og dermed bidrager med sediment, i disse mudderbugter er L. staneri dog ikke observeret i skrivende stund (januar 2011).  Arten ernærer sig hovedsageligt af invertebrater som lokaliseres i mudderet samt af snegle som den knuser med sit utrolig stærke kæbe parti. L. staneri er en af de få mudderbundslevende arter som graver tunneller ned i mudderet på steder hvor mudderet har en nærmest geleagtig konsistens. Arten er biparental mundruger og deres yngelpleje samt overdragelse af æg, larver og senere unger er nok noget af det mest spændende man kan opleve ang. forældrepleje hos de mange forskellige arter af Tanganyika ciklider. Arten når en maksimal størrelse på over 20 cm.

 

I akvariet:

Under akvaristiske forhold er L. staneri en udfordring idet at dens temperament vokser i takt med dens størrelse. Den kan derfor være svær at holde i flok, både overfor individer af egen art men også overfor andre arter. Den skal holdes med andre robuste arter som feks. Lepidolamprologus, Altolamprologus, Cyphotilapia og lign. Dog skal arten holdes solitært hvis man holder den med opdræt for øje. Akvariet dekoreres med et tykt lag sand som er erstatning for mudderet samt med en del større og mindre sten der ligges i bunker (startende helt nede på bunden inden sandet kommes i). Arten vil hurtigt begynde at grave tunneller mellem stenene og så er der ikke meget mere man kan gøre for at opnå opdræt end at fodre ordentligt og skifte vand regelmæssige og så ellers vente. Arten er decideret vanskelig at opdrætte, og man kan nemt risikere at skulle vente i mange måneder eller måske endda år på et sådant. Plastik rør med en diameter på 10 cm. kan også bruges i dekorationen, disse skal ligesom stenene placeres på bunden inden sandet kommes i akvariet og også gerne fyldes med sand. Arten er bestemt et spændende bekendtskab især for akvaristen der har god tålmodighed og som elsker biotop akvariet. Limnochromis staneri holdes bedst som par men også fint som en mindre gruppe når der er tale om ungfisk, herefter kan man lade dem parre sig ud og så isolere et par for sig selv. Under akvaristiske forhold foregår legen i tunneller (plastik rør eller en sten hule) ved at hannen først svømmer ind og deponerer sin sæd på bunden, herefter svømmer han ud igen hvorefter hunnen svømmer ind og ligger et lille mængde æg som hun samler op i munden med det samme. Denne adfærd gentager sig indtil at hunnen er tømt for æg, mon ikke at legen foregår på samme måde i søen. Læs evt. mere om opdræt af L. staneri i denne artikel:

http://www.akvariefisk.dk/article/show/?ID=Limnochromis_staneri,_et_sj%C3%A6ldent_opdr%C3%A6t_bliver_til

 

Anvendelige fødeemner:

Artemia, daphnia, cyclops, rejer, sorte myg, hvide myg, små krill, store krill (bruges kun ved fisk på +8 cm.), flager.

 

Akvarie størrelse (vejledende, kan variere fra fisk til fisk):

 

Ved opfodring af en gruppe unger op til en størrelse på 8 cm. kan et 128 ltr. akvarie fint bruges. Ved et voksent par kan et akvarie på 250 ltr. godt gå hvis kemien er i orden mellem de 2 fisk, men man har ingen garanti for at den gode kemi varer ved så et 325. ltr. er at foretrække som minimum. Hvis der kommer unger kommer der mange - mellem 200 og 400 stk. så i det tilfælde bliver et 250/325 ltr. for lille efter 1 – 2 måneders tid, og ungerne eller forældrene bør flyttes til et andet akvarium.