Limnochromis auritus

 

 

 

I naturen:

I Tanganyika søens dyb lever denne smukke ciklide. Den færdes på dybder helt ned til 125 meter hvor den lever på mudderbunden. Mudder bunden findes også i nogle tilfælde hvor floder løber ud i søen og dermed bidrager med sediment. Også i disse mudderbugter på helt op til 5 meter lavt vand kan L. auritus findes.  Arten ernærer sig hovedsageligt af invertebrater som lokaliseres i mudderet samt af små snegle. L. auritus er en af de få mudderbundslevende arter som graver tunneller ned i mudderet på steder hvor mudderet har en nærmest geleagtig konsistens. Disse tunneller er forbundet med hinanden og går så langt som 1 meter ned i mudderet. Systemet af gange gør at arten har mulighed for flugt hvis eventuelle rovdyr bevæger sig ned i disse. Hollænderen Evert van Ammelroy har under et af sine mange dyk i søen observeret L. auritus deponere sine æg i et hul der var gravet i mudderet, om legen foregår i tunnellerene er endnu ikke bekræftet/observeret.  Arten er biparental mundruger og deres yngelpleje samt overdragelse af æg, larver og senere unger er nok noget af det mest spændende man kan opleve ang. forældrepleje blandt de mange forskellige Tanganyika ciklider der i dag er til rådighed. Arten når en maksimal størrelse på 13 cm.

 

I akvariet:

Under akvaristiske forhold er L. auritus en temmelig fredelig art, både overfor individer af egen art men også overfor andre arter. Den kan stort set holdes sammen med alle andre kødædende arter hvis akvariet har en vis størrelse. Dog skal arten holdes solitært hvis man holder den med opdræt for øje. Akvariet dekoreres med et tykt lag sand som fungerer som erstatning for mudderet samt med en del større og mindre sten der ligges i bunker (startende helt nede på bunden inden sandet kommer i). Arten vil hurtigt begynde at grave tunneller mellem stenene og så er der ikke meget mere man kan gøre for at opnå opdræt end at fodre ordentligt og skifte vand regelmæssige og så ellers væbne sig med stor tålmodighed. Arten er ikke den nemmeste at opdrætte, og man kan nemt risikere at skulle vente i mange måneder på et sådant. Den ligger dig i den nemme ende af skalaen af de mudderlevende ciklider. Et eller flere plastik rør med en diameter mellem 5 og 10 cm. kan også bruges i dekorationen. Disse rør skal ligesom stenene placeres på bunden inden sandet kommes i akvariet og også gerne fyldes med sand. Arten er bestemt et spændende bekendtskab især for akvaristen der har god tålmodighed og som elsker biotop akvariet. Limnochromis auritus kan holdes som par men også som gruppe. Jeg har selv under akvaristiske forhold oplevet at L. auritus leg foregår i tunneller (en plastik hule) ved at hannen først svømmer ind og deponerer sin sæd, herefter svømmer han ud igen hvorefter hunnen svømmer ind og ligger en lille mængde æg som hun samler op i munden med det samme. Denne adfærd gentager sig indtil at hunnen er tømt for æg, man må formode at legen foregår på samme måde i søen.

 

Anvendelige fødeemner:

Artemia, daphnia, cyclops, sorte myg, hvide myg, små krill, store krill (bruges kun ved fisk på +8 cm i små mængder.), flager.

 

Akvarie størrelse (vejledende, kan variere fra fisk til fisk):

 

Ved opfodring af en gruppe unger op til en størrelse på 8 cm. kan et 128 ltr. akvarie fint bruges. Ved et voksent par kan et akvarie på 128 ltr. også bruges hvis kemien er i orden mellem de 2 fisk. – 250 ltr. er dog bedere.  Ved en mindre flok mellem 6 og 8 fisk anbefaler vi min. 325 ltr. vand.