Lamprologus callipterus

 

 

I naturen:

I søen befinder hunnerne sig altid i sneglehuse (eller tæt ved). Hannerne derimod er mere specialiserede, og kan opdeles i 2 grupper. Gruppe1 består af mindre hanner der fouragerer eller sågar terroriserer i form af en større eller mindre stime. De kan plyndre alt på deres vej og går ikke af vejen for at udplyndre et rugende par hulelegere for alle deres unger eller æg. Gruppe 2 består af de ca. dobbelt så store hanner der hver i sær samler en mindre mængde sneglehuse sammen og smider disse i en bunke. Hver han forsøger at bestjæle de andre hanner for deres samling af huse, i bestræbelse på at få fat i så mange hunner (der befinder sig i husene) som muligt. De tager de fat i åbningen af huset med munden og ”vrikker” besværet af sted med disse få cm. hen over bunden hen til deres egen samling af huse. Dette fænomen er virkeligt sjovt at observere og det kan man heldigvis gøre i et akvarium hvor også de udviser denne spændende adfærd.

Arten er udbredt i hele Tanganyika søen, og der er så vidt vides ingen synlige forskelle på de lokale varianter.

 

I akvariet:

I akvariet er L. callipterus efter vores mening klart en af de mest spændende sneglehus legende arter som man kan betragte.

De store hanner forsøger fuldstændig i lighed med deres adfærd i søen at bestjæle hinanden for huse. Husene er tunge for den forholdsmæssige lille fisk, så det gør det særdeles fascinerende at betragte når hannerne kommer ”vrikkende” i næsten lodret stilling med et hus i munden – de har god fart på når de skal transportere dem fra a til b, da det kun er med nød og næppe at de kan løfte dem. Man bør have mindst 10 huse pr. par for at få fuldt udbytte af deres meget specielle adfærd, og gerne neothauma sneglehuse da disse er en anelse tungere end feks. vinbjerg sneglehuse (dette vil gøre scenariet mere naturtro).

 

Anvendelige fødeemner:

Artemia, daphnia, cyclops, sorte myg, hvide myg, krill, flager. (krill bør kun bruges til fisk på 5+ cm.).

 

 

Akvarie størrelse (vejledende, kan variere fra fisk til fisk):

 

Tæller flokken kun 1 han kan et lille akvarium fint bruges, men er der 2 eller flere store hanner bør man gå op i et 325 ltr. for at få ordentlig udbytte af deres tyvagtige adfærd.