Julidochromis ornatus

 

 

 

Julidochromis ornatus

Julidochromis arterne har været importeret og tilgængelige i Danmark siden 70érne, og er nok nogle af de første Tanganyika ciklider der har været tilgængelige i Danmark overhovedet. Arten fascinerer stadig mange akvarister den dag i dag pga. deres flotte langstrakte krop samt deres spændende adfærd som når de feks. svømmer under en klippe eller sten med maven vendt imod denne (dvs. på hovedet), deres par dannelse og ynglebiologi er absolut også et bekendtskab værd.

 

I narturen:

I Tanganyika søen lever J. ornatus dels i den øverste del af overgangszonen hvor den holder sig tæt til klipperne, men den er også observeret på dybder helt ned til 40 meter. Den kan nå en størrelse på omkring 9 cm. – og ved gamle individer måske endda en anelse større under akvaristiske forhold. Den ernærer sig hovedsageligt af invertebrater som den finder på klipperne.

 

I akvariet:

I akvariet  er J. ornatus en af de nemmere arter at holde. Den er ikke særlig plads krævende, akvarier helt ned til 40 ltr. kan bruges i tilfælde af at man har et par. Den bedste måde at få et godt avlspar på er at starte med en lille gruppe unger eller ung fisk og derfra lade et par skille sig ud naturligt. Vil man holde flere par sammen (eller en gruppe) efter de er blevet kønsmodne kræver det et større akvarium, men det er ingen garanti for at to par (eller en gruppe) vil kunne trives optimalt på samme tid. Det ene af parrene vil med stor sandsynlighed dominere det meste af akvariet. Julidochromis typerne er alle hulelegere, dvs. at der bør være godt med sten i akvariet, i et mindre akvarium er det vigtigt med mange huler (dvs. mere end 50 % af pladsen fyldt med sten) da et jagtet individ ellers vil blive udsat for stress eller det der er værre.

Kan holdes med stort det alle andre tanganyika ciklider.

 

Anvendelige fødeemner:

Artemia, daphnia, sorte myg, hvide myg, små krill, flager, graulat med måde.

 

 

Akvarie størrelse (vejledende, kan variere fra fisk til fisk):

 

Arten kan som sagt tage til takke med akvarier helt ned til 40 ltr. hvis indretningen er tilpasset hertil, samt hvis der er tale om et godt par (der selv har valgt hinanden). Vil man holde en mindre gruppe kønsmodne fisk er det nødvendigt med et større akvarium hvis man vil give dem nogenlunde betingelser, samt masser af sten og huler – vi anbefaler min. 325 ltr.