Ectodus descampsii

 

 

 

I naturen:

Ectodus er en fin lille sandciklide der lever på sandbunden nær ved klippekysten på det helt lave vand og ned til omkring 20 - 25 meters dybde. Den ernærer sig af invertebrater og andre små fødeemner som den finder ved at si sandet gennem gællerne. Hannerne graver en lille fordybning i sandet der fungerer som rede under leg, denne forsvares imod andre hanner. Hunnerne svømmer rundt i området i stimer, arten er hunlig mundruger, de mundrugende hunner holder ligeledes sammen i stimer/flokke.

 

I akvariet:

I akvariet er E. descampsii en af de nemmeste arter af sand cikliderne at holde. Den trives fint i en lille flok hvor det dog er bedst at have flere hanner da disse så vil holde hinanden på ”stikkerne”. Hannerne graver små reder, disse kan ligge helt tæt op af hinanden uden de store problemer selvom pladsen er trang. Arten når en maksimal størrelse på omkring 12 cm. – det er dog sjældent set under akvaristiske forhold. Individer på 6 – 8 cm. er mere normale i handlen. Akvariet dekoreres hovedsagligt med fint sand, men lidt sten og en enkelt plante fungerer også fint i et arts eller biotop akvarie.

 

Anvendelige fødeemner:

Artemia, daphnia, cyclops, flager.

 

Akvarie størrelse (vejledende, kan variere fra fisk til fisk):

Et 128 ltr. kan godt huse en lille flok (6-8 stk.) unge fisk, men efterhånden som de vokser til bør de min. Have 250 ltr. – men jo mere plads der har til rådighed jo mere action får du som tilskuer.