Cyathoparynx furcifer

 

 

 

I naturen:

Denne art lever i søens overgangszone på dybder ned til 25-30 meter. Hannerne lever solitært og bygger store sandreder gerne på store flader (sten/klipper) så de kan få reden hævet op over sandbunden. Dette er dels for at komme tættere på hunnerne der svømmer rundt i flokke højere oppe i vandet, og dels for at kamuflere selve legen der foregår i bunden af reden således at Synodontis maller der ikke kan se og dernæst æde æggene. Hvis ikke der er store klipper eller sten til rådighed bygges reden direkte på sandbunden. Arten lever af phytoplankton og rester af planter og andre småpartikler som den finder ved at si sandet. Den ernærer sig ligeledes ved at ”plukke” i algerne på stenene. C. furcifer er hunlig mundruger.

I Akvariet:

Under akvaristiske forhold trives arten bedst i en flok fra 8 individer op til 12-15 individer alt efter hvor meget svømmeplads de har til rådighed. I en mindre flok bør hver han have min. 50 x 50 cm. bundplads til rådighed. Dette tjener det formål at de hver især har plads nok til at bygge en rede. Hunnerne vil gerne have feks. et par store hammerslåede cryptocryner eller lign. at stille sig i når det går vildt for sig. Hvis ikke hunnerne har flugt muligheder kan hannerne ligge rigtig hårdt pres på dem, og dette resulterer som regel i at mundrugende hunner ”smider skuffen”.

I en større flok (12+) vil de overskydende hanner blot svømme rundt i neutral farvedragt sammen med hunnerne hvor de vil være med til at tage lidt af det til tider store tryk der ligges på hunnerne fra de dominerende hanner.

En større flok er efter vores erfaringer oftest nemmere at holde, om der er overvægt af hanner eller hunner er mindre afgørende. Akvariet dekoreres med fint sand (som faktisk udgør en del af fødeindtaget) samt lidt sten i forskellige størrelser der bør fungere som ”rum opdeler”. Disse sten vil gøre det nemmere for hannerne at indtage territorier, og holde fast på disse. På denne måde vil man som regel også undgå at en han vil dominere i hele akvariets bredde.

 

Anvendelige fødeemner:

Artemia, daphnia, cyclops, grønne flager.

 

Akvarie størrelse (vejledende, kan variere fra fisk til fisk):

325 ltr. kan gå ved en lille flok ungfisk hvis akvariet er korrekt dekoreret,

Men 500 ltr. eller 720 ltr. eller større vil være at foretrække.

Ved en flok voksne individer bør 720 ltr. være et minimum for at sikre den optimale oplevelse for tilskueren.