Cyathoparynx foai

 

 

I naturen:

I søen lever denne smukke art i overgangszonen på dybder ned til 25 meter. Hannerne lever solitært og bygger store sand reder enten på store flader (sten/klipper) så de kan få reden hævet op over sandbunden, eller direkte på sandbunden. De foretrækker at bygge rederne så højt som muligt, dette er dels for at komme tættere på hunnerne der svømmer rundt i flokke højere oppe i vandet, og dels for at kamuflere selve legen der foregår i bunden af reden således at Synodontis maller ikke kan få øje på æggene og æde disse. Arten lever af phytoplankton og rester af planter og andre småpartikler som den finder ved at si sandet, ligeledes ”plukker” den algerne på stenene. C. foai er hunlig mundruger.

 

I Akvariet:

Under akvaristiske forhold trives arten bedst i flok i størrelser fra 8 individer op til 12-15 individer alt efter hvor meget svømmeplads de har til rådighed. I en mindre flok bør hver han have min. 50 x 50 cm. bundplads til rådighed. Dette tjener det formål at de hver især har nok plads til at bygge en rede. Hunnerne vil gerne have feks. et par store hammerslåede cryptocryner eller lign. at stille sig i når det går vildt for sig. Hvis ikke hunnerne har flugt muligheder kan hannerne ligge rigtig hårdt pres på dem, og dette resulterer som regel i at mundrugende hunner ”smider skuffen”.

I en større flok (12+) vil de overskydende hanner blot svømme rundt i neutral farvedragt sammen med hunnerne hvor de vil være med til at tage lidt af det til tider store tryk der ligges på hunnerne fra de dominerende hanners side.

En større flok er efter vores erfaringer oftest nemmere at holde, om der er overvægt af hanner eller hunner er mindre afgørende. Akvariet dekoreres med fint sand (som faktisk udgør en del af fødeindtaget) samt lidt sten i forskellige størrelser der bør fungere som territorium opdeling. Disse sten vil gøre det nemmere for hannerne at indtage disse territorier og fastholde dem. På denne måde vil man som regel også undgå at en han vil dominere hele akvariets bundareal.

 

Anvendelige fødeemner:

Artemia, daphnia, cyclops, grønne flager.

 

Akvarie størrelse (vejledende, kan variere fra fisk til fisk):

325 ltr. kan gå ved en lille flok ungfisk hvis akvariet er korrekt dekoreret,

Men 500 ltr. eller 720 ltr. eller større vil være at foretrække og er ”et must” ved en voksen flok.